سبک زندگی

آزمایش سل فری و تفسیر آن

آزمایش سل فری یا همان دی ان ای که به آزمایش شناخته می‌گردد. این تست یکی از بهترین آزمایش‌های ژنتیک بارداری است که در 3 ماهه اول بارداری انجام می‌گیرد. شاید برای خیلی از افراد این سوال پیش آید که  اطلاعات و افزایش آگاهی در خصوص ژنتیک بارداری چیست و چگونه می‌توان از اختلالات کروموزومی که در جنین به وجود می‌آید پیشگیری نمود. در جواب باید بگوییم که یکی از تست‌های غیر تهاجمی به شکل غربالگری در دوران بارداری است که به وسیله آزمایش خون، از مادر گرفته می‌شود.

تست سل فری چیست؟

تست سل فری یا دی ان ای، آزمایشی است که برای تشخیص دادن ریسک ناهنجاری‌های ژنتیکی از جمله سندروم داون استفاده می‌گردد. این مورد را باید یادآوری نماییم که برای تشخیص آن، حتما باید قبل از تولد و تا هفته 10 بارداری انجام گیرد. همچنین علت نام گذاری سل فری این است که آزمایش به تحلیل قسمت های کوچک DNA می‌پردازد.

به صورت کلی اختلالات کروموزومی داخل هسته سلول بوده و شناور هستند. این بخش کوچک تقریبا 200 بلوک ساختمانی است که به هنگام مرگ سلول‌ها و پس از تجزیه، به وجود می‌آید. به صورت کلی آزمایش سل فری به نوعی غربالگری می‌گویند که به تشخیص دقیق متخصص زنان نیاز دارد و به صورت کامل می‌گوید که چه چیزی را مشخص می‌کند.

تست سل فری چیست

در آزمایش سل فری چه چیزی مشخص می شود؟

در ازمایش سل فری که به بررسی ناهنجاری‌هایی از جمله سندروم پاتائو (تریزومی 13)، سندروم ادواردز (تریزومی 18)، اختلالات جنسی، سندروم داون می‌پردازد. این تقسیم بندی در تفسیر آزمایش سل فری به صورت جامع و کامل است.

البته نکته‌ای که باید به آن اشاره نمود این است که تفسیر جنسیت در سل فری، 3 تا 5 درصد احتمال خطا در آن وجود دارد. برای آنکه بتوانید درصد خطا را در nipt کمتر کنید، از آزمایش‌های معتبر دیگر نیز استفاده نمایید.

ازمایش سل فری چه بیماری را تشخیص می دهد؟

باید بدانید که این آزمایش به هیچ عنوان ناهنجاری‌های موجود در ساختار جنین، نقایص لوله عصبی، بیماری‌های تک ژنی و دیگر اختلالات کروموزومی را تشخیص نمی‌دهد. همین امر سبب می‌گردد تا مادر به صورت کاملا ناخواسته، در سه ماه دوم بارداری، سونوگرافی آنومالی اسکن را انجام دهد تا سطح آلفا فیتو پروتئین او، مورد بررسی قرار گیرد.

بهترین زمان برای انجام آزمایش سل فری

بهترین زمانی که برای انجام دادن آزمایش سل فری مناسب است، 10 تا 14 بارداری است. انجام دادن این آزمایش، قبل از آن و به هنگام بارداری، به دلیل این که میزان dna جنین در خون مادر کم است، احتمال خطا را در جواب آزمایش، به وجود می‌آورد.

البته تاثیر غربالگری سل فری قبل از تولد بسیار مهم تر از دیگر دوره‌های غربالگری است. این غربالگری به پزشک و مادر کمک بسیاری می‌کند.

دقت آزمایش سل فری چقدر است؟

عوامل بسیاری بر روی دقت آزمایش سل فری تاثیر گذار است که این عوامل عبارتند از:

  • بارداری به صورت چند قلو
  • موزائیسم جفتی
  • داشتن سندرم داون
  • داشتن چاقی با شاخص توده بدنی 30
  • بارداری چند قلو که یک جنین در طول بارداری تلف شده است.

آزمایش سل فری برای چه افرادی است؟

تست سل فری برای افرادی زیر استفاده می‌گردد، این افراد عبارتند از:

  • خانم‌های بارداری که سن آنها زیاد بوده و یا تخمکی را اهدا نموده‌اند و سن آنها بالای 35 سال است.
  • در صورتی که نتوانیم NT را به صورت دقیق به دست آوریم.
  • اندازه nt آنها برابر و یا بالاتر از 3.5 میلی‌متر است.
  • خانم‌هایی که تست سونوگرافی آنها بالا بودن ریسک اختلالات کروموزومی است.
  • خانم بارداری که به هنگام اوج بیماری کرونا، بارداری به صورت دوقلو ایجاد شده است.
  • خانم‌هایی که سابقه تریزومی 21،18، 13 دارند.
  • یکی از زوجین حامل انتقال رابرتسونی باشد و موجب ریسک تریزومی 13 و 21 بالا رود.
سل فری برای چه افرادی مناسب است؟
آزمایش سل فری برای خانم‌های باردار، بالای 35 سال مناسب است

تست غیر تهاجمی بارداری و نتیجه مثبت اشتباه

با آّؤزمایش غیر تهاجمی بارداری می‌توان تا 99 درصد، بیماری جنینی که مبتلا به سندرم دان است را تشخیص داد. در یک نمونه نیز، 38 مورد از تعداد کل این جواب، به صورت کامل درست بوده که با بررسی، بیشتر 9 مورد هم نتیجه اشتباه را به همراه دارد.

جواب آزمایش سل فری

جواب آزمایش سل فری، شامل سه مدل زیر است:

ریسک بالا در آزمایش سل فری

هنگامی که جواب آزمایش سل فری، high risk باشد، به احتمال زیاد، جنین شما به اختلالات کروموزومی مبتلا است. برای اطمینان بیش‌تر، حتما باید با مشاوره ژنتیکی مشورت نمایید و آزمایش‌‎های تشخیصی از جمله آمنیوسنتز، سونوگرافی شکم که ساختار جنین را تشخیص می‌دهد را انجام دهید.

ریسک پایین

هنگامی که جواب شما ریسک پایین باشد، جنین شما با اختلالات کروموزومی مبتلا نیست و این نشان می‌دهد که یک مورد غیر طبیعی در سونوگرافی جنین شما قابل مشاهده است و انجام دادن آزمایش‌های تشخیصی، به شدت توصیه می‌گردد.

نتیجه no call

این آزمایش به شما نشان می‌دهد که دی ان ای جنینی که در خون مادر است کافی نیست و جواب آن نامعتبر است. این مورد به دلیل وزن بالای مادر یا پایین بودن سن جنین رخ می‌دهد. در صورتی که نتیجه این آزمایش را دیدید، احتمال انکه جنین شما به این بیماری مبتلا باشد، بسیار است.

جواب آزمایش سل فری

هزینه آزمایش سل فری

قیمت آزمایش سل فری با توجه به شرایط و محیطی که این آزمایش انجام می‌گیرد، متغیر بوده و برای آنکه بتوانید بهترین جواب آزمایش را در حین انجام سل فری داشته باشید، حتما از چند آزمایشگاه سوالات مورد نیاز خود را بپرسید و آنها را با یکدیگر مقایسه نمایید.

سوالات متداول سل فری

دلیل انجام دادن سل فری چیست؟

غربالگری سل فری به خانم‌های بارداری که در زمینه خطر برای جنین هستند، کمک بسیاری می‌کند تا خطر سقط آن را به صفر برسانند.

آیا تست سل فری خطرناک است؟

خیر، این آزمایش به هیچ عنوان برای مادر و جنین، خطری ندارد.

نتیجه گیری تست سل فری

سلفری نوعی تست است که ناهنجاری های ژنتیکی مانند سندروم داون و موارد را مشخص می‌کند. احتمال بروز خطا در این آزمایش بسیار پایین بوده و به هیچ عنوان نگران مشکلات ژنتیکی خود نباشید. خانم‌های بارداری که سابقه سرطان، سندروم داون و نوزاد چندقلو را دارند، برایشان این آزمایش ممنوع است. در این مقاله از جابیک سعی شد تا شما را با سل فری آشنا نماییم و این آزمایش را برای شما شرح دهیم.

5/5 - (2 امتیاز)
مشاهده بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا