سبک زندگی

هر آنچه درباره صیغه موقت باید بدانید

صیغه موقت یکی از راه‌های ازدواج مجاز و گاها تبلیغ شده در شرع و حقوق به حساب می‌آید. بررسی شرایط صیغه موقت و احکام ازدواج موقت به درک بهتر آن کمک خواهد کرد. در ادامه این مطلب از جابیک آیه، طریقه خواندن متن صیغه موقت و نیز هزینه ازدواج موقت در سال 1403 برای شما شرح داده خواهد شد. جهت مشاوره نیز می‌توانید از وکلا و مشاوران حقوقی خانواده کمک بگیرید.

صیغه موقت چیست؟

در مذهب شیعه دو نوع عقد ازدواج دائم و موقت وجود دارد. با توجه به اینکه عمده قوانین ما، به ویژه قوانین مربوطه به خانوده از فقه امامیه نشات گرفته است، قانون مدنی و قانون حمایت خانوده برای این موضوع وجود دارد. قانون به صراحت این نوع از عقد را به عنوان یکی از اقسام نکاح معرفی می‌کند و ارکان و شرایط آن را به طور کامل شرح داده است.

همانطور که می‌دانید، عرف در رابطه با این نوع از نکاح نظر خاص خود را دارد و مقبولیت آن با داده‌های آماری مورد بحث این مطلب نیست. بررسی جنبه‌های قانونی نکاح موقت و جنبه‌های پیرامون آن مورد توجه این مقاله از جابیک است.

صیغه موقت چیست؟

متن صیغه موقت

ماده ۱۰۶۲ قانون مدنی این مورد را نام برده است که نکاح جاری می شود به ایجاب و قبول به الفاظی که صراحتا دلالت بر قصد ازدواج نماید. این ماده قانونی به شکل واضح، استفاده از لفظ در نکاح اشاره دارد. عقد نکاح اعم از دائم و موقت را بدون قرائت صیغه عقد را نمی‌توان جاری کرد.

متن صیغه موقت یک عبارت عربی است.

(زَوَّجتُکَ نَفسِی فِی المُدَّۀِ المَعلُومَۀِ، عَلَی المَهرِالمَعلُوم)

و مرد باید بگوید:

(قَبِلتُ التَّزویجَ)

برای مدت معلوم و با مهریه معلوم

برخی از علما صرف ترجمه فارسی را کافی می‌دانند. توصیه می‌شود عین متن صیغه موقت خوانده شود و تمام شرایط به صورت کامل مشخص شود.

روش خواندن صیغه موقت

برای خواندن صیغه موقت چهار روش وجود دارد. به هر صورت که خوانده شود صحیح و واجد آثار شرعی و قانونی است.

در حالتی که زوجین صیغه را به صورت فردی بخوانند، باید زن ابتدا آن را بخواند: «زَوَّجتُکَ نَفسِی فِی المُدَّۀِ المَعلُومَۀِ، عَلَی المَهرِالمَعلُوم » و پس از آن مرد باید بگوید: «قَبِلتُ التَّزویجَ»

در حالتی که عاقد به عنوان وکیل، متن را بخواند، ابتدا متن را می‌خواند: «زَوَّجتُ مُوکِّلَتی (نام خانم) مُوَکَّلی (نام آقا) فِی المُدَّۀِ المَعلُومَۀِ عَلَی المَهر المَعلُوم» و پس از ابن با داشتن وکالت از مرد می‌گوید: «قَبِلتُ التَّزویجَ لِمُوَکِّلی (نام آقا)» و چیزی لازم نیست زوجین بیان نمایند.

در نوع سوم مرد به وکالت از زن متن صیغه را می‌خواند و پس از آن می‌گوید: «قَبِلتُ التَّزویج»

حالت آخر هم زن از مرد وکالت می‌گیرد و متن را می خواند و سپس از طرف مرد می‌گوید: «قَبِلتُ التزویج لموکِّلی»

متن صیغه موقت

آیه صیغه موقت

در آیه ۲۴ ام سوره نسا کلمه صیغه موقت آورده شده است. این ایه صیغه موقت در میان علمای اهل سنت و شیعه اختلاف بسیار اختلاف خواهد بود. شیعیان معتقد هستند که این آیه به صیغه موقت اشاره دارد.

متن آیه صیغه موقت:

وَ الْمُحْصَنَاتُ مِنَ النِّسَاءِ إِلَّا مَا مَلَكَتْ أَيْمَانُكُمْ كِتَابَ اللَّهِ عَلَيْكُمْ وَ أُحِلَّ لَكُم مَّا وَرَاءَ ذَالِكُمْ أَن تَبْتَغُواْ بِأَمْوَالِكُم محُّْصِنِينَ غَيرَْ مُسَافِحِينَ فَمَا اسْتَمْتَعْتُم بِهِ مِنهُْنَّ فََاتُوهُنَّ أُجُورَهُنَّ فَرِيضَةً وَ لَا جُنَاحَ عَلَيْكُمْ فِيمَا تَرَاضَيْتُم بِهِ مِن بَعْدِ الْفَرِيضَةِ إِنَّ اللَّهَ كاَنَ عَلِيمًا حَكِيمًا

شرایط صیغه موقت

صیغه موقت یک عقد است و در قانون مدنی ایران شرایط عمومی و شرایط اختصاصی را مشخص کرده است. شرایط صیغه موقت در ماده ۲۹۰ قانون مدنی آمده است.

بر اساس متن ماده 290 قانون مدنی، وجود تمامی شرایط زیر، برای صحت هر معامله یا قرارداد لازم است:

قصد طرفین از انجام معامله و رضایت داشتن.

وجود اهلیت (داشتن سن قانونی و مجنون نبودن) در هر کدام از طرفین قرارداد.

تعیین و مشخص کردن دقیق موضوع معامله یا قرارداد توسط طرفین.

مشروع بودن هدف از انجام معامله یا قرارداد .

شرایط اختصاصی صیغه موقت

نکاح موقت شرایط خاص به خود را نیز دارد که به چند مورد آن در زیر اشاره می‌شود:

لزوم قید مدت :در حالتی که مدت قید نشود نکاح، باطل است.

مهریه: شرط اساسی صحت عقد لزوم قید مهریه و میزان آن در عقد است و اگر این چنین نباشد، عقد باطل خواهد بود.

نفقه: در عقد موقت، نفقه زن بر عهده مرد نخواهد بود. در حالی که طرفین در این خصوص توافق کنند یا از همان ابتدا بر این اساس عقد نمایند.

در ازدواج موقت زوجین از هم ارث نخواهند برد و اگر شرط ارث هم شده باشد چنین شرطی باطل است.

سوالات متداول صبغه موقت

آیا ازدواج موقت نیاز به ثبت رسمی دارد؟

به طور کلی صیغه موقت نیازی به ثبت ندارد و فقط در شرایط خاص مانند باردار شدن همسر در حین دوره صیغه نیاز به ثبت رسمی ایجاد می‌شود.

هزینه صیغه موقت در دفاتر ازدواج رسمی چقدر است؟

هزینه ازدواج موقت در دفاتر رسمی در سال 1403، 850 هزار تومان است.

5/5 - (3 امتیاز)
مشاهده بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا