سبک زندگی

محاسبه هفته بارداری و تاریخ زایمان

پس از مشخص شدن زمان بارداری، 9 ماه طول میکشد تا فرزند به دنیا بیاید. در این مدت، محاسبه هفته بارداری و تعیین تاریخ زایمان، یکی از مهمترین مسائلی است که برای سلامت مادر و جنین باید آن را بدانید. همچنین با استفاده از تخمین سن بارداری می‌توانید بدانید که در چه زمانی، چه آزمایشاتی باید انجام دهید و از آن برای ایجاد تقویم روزانه بارداری و تخمین زمان زایمان استفاده کنید.

خوشبختانه امروزه محاسبه هفته بارداری و زمان تقریبی زایمان را با روش های مختلفی می‌توان انجام داد مانند سونوگرافی یا اندازه گیری رحم که به تشخیص سن دقیق جنین کمک می‌کند. ما در این مقاله از مجله خبری جابیک، به انواع روش‌های محاسبه هفته بارداری و تاریخ زایمان می‌پردازیم.

اهمیت محاسبه تقریبی زمان بارداری

فرزندآوری شاید یکی از بزرگترین ترین اتفاقات و دستاوردهای مثبتی باشد که ممکن است در طول زندگی زوجین رخ دهد؛ بنابراین محاسبه هفته بارداری تا زایمان برای مادر بسیار اهمیت دارد. این اطلاعات کمک زیادی در بهبود روند بارداری و به دنیا آمدن نوزاد خواهد داشت. جدا از آن، محاسبه هفته بارداری و تاریخ زایمان اهمیت زیادی در انجام آزمایشات لازم در دوران بارداری دارد. در تمام هفته‌های بارداری، اتفاقات مهمی در بدن مادر رخ می‌دهد و او باید بداند در چه تاریخ ‌های مشخصی، برای انجام چکاپ و تست ‌های بارداری به پزشک مراجعه کند.

این آزمایش‌ها که به عنوان آزمایش غربالگری سه ماهه اول، دوم و سوم بارداری شناخته می‌شوند، عمدتا شامل سونوگرافی و آزمایش خون می باشند که اطلاعات مهمی درباره سلامت ژنتیک و فیزیکی جنین ارائه میکنند.

مقاله مرتبط: پیشگیری از بارداری ناخواسته

اهمیت دوران قاعدگی در محاسبه هفته بارداری

زمان تخمک گذاری و احتمال بارداری 11 تا 21 روز بعد از آخرین دوره قاعدگی یا LMP است که به آن چرخه یا زمان باروری هم گفته می‌شود. به طور کلی دوران قاعدگی، یکی از عوامل مؤثر در تخمین زمان بارداری است که می‌تواند تاریخ زایمان را تعیین کند.

اگر دوره قاعدگی شما منظم باشد، یعنی در هر ماه به فاصله ۲۸ تا ۳۰ روز خونریزی شما آغاز شود، محاسبه سن بارداری بر اساس تاریخ آخرین قاعدگی شما دقیق‌تر خواهد بود و می توانید برای روش محاسبه سن بارداری، از سایت‌ها یا اپلیکیشن‌هایی استفاده کنید که در ادامه این مقاله توضیح داده میشوند.

اما محاسبه سن بارداری در قاعدگی نامنظم، مقداری تفاوت دارد. اگر دوره قاعدگی شما نامنظم باشد، یعنی با فاصله کمتر یا بیشتر از ۲۸ تا ۳۰ روز خونریزی داشته باشید، محاسبه زمان بارداری دیگر نمی‌تواند هفته به هفته دقیق باشد و به سونوگرافی یا تخمین با معاینه بالینی نیاز خواهید داشت.

مقاله پیشنهادی: بهترین زمان برای بارداری بعد از پریود

جدول تخمین هفته بارداری

محاسبه هفته بارداری و تاریخ زایمان یکی از مواردی است که بسیاری از زنان باردار درگیر آن هستند. گاهی ممکن است مسائلی پیش بیاید که باعث شود بانوان فراموش کنند که در هفته چندم بارداری قرار دارند.

به همین دلیل ما در این بخش از مقاله، جدول هفته های بارداری را بر اساس هفته ‌ها و ماه‌ های بارداری برای شما تهیه کرده‌ ایم که میتوانید از آن برای محاسبه دقیق هفته بارداری استفاده کنید. محاسبه هفته بارداری در دانستن زمان آزمایشات بسیار مهم است و شما میتوانید در هر مرحله با مشورت پزشکان مربوطه، مراقبت ‌های لازم را انجام دهید:

هفته بارداریماه بارداریسه ماهگی بارداری
۱ تا ۴.۵1اول
۴.۵ تا ۹2
۱۰ تا ۱۳3
۱۳.۵ تا ۱۸4دوم
۱۹ تا ۲۲5
۲۳ تا ۲۷6
۲۸ تا ۳۱7سوم
۳۲ تا ۳۶8
۳۷ تا ۴۲9

معمولاً زمان بارداری انسان تا 41 هفته است اما نوزاد ممکن است در هفته های 39 یا 40 نیز به دنیا بیاید و هیچ مشکلی نداشته باشد. اما اگر محاسبه زمان تقریبی بارداری انجام شده باشد ولی زایمان تا پایان هفته 41 رخ ندهد، پزشک ممکن است با استفاده از تزریق اکسی توسین وریدی برای القای زایمان استفاده کند.

روش‌های تعیین سن بارداری

برای مادران لازم است تا برای دریافت مراقبت های لازم، هفته بارداری خود را بدانند. برای تخمین سن بارداری چندین روش متداول وجود دارد، مثل تخمین سن بارداری بر اساس هفته، سونوگرافی، آزمایش خون و همچنین تخمین زمان بارداری آنلاین که از روش های جدید می‌باشد که در ادامه به معرفی هر کدام از آنها می پردازیم:

روش‌های تعیین سن بارداری

  • تعیین سن بارداری با تاریخ قاعدگی ((LMP: روش سنتی برای محاسبه و تخمین سن بارداری، استفاده از تاریخ آخرین قاعدگی یا LMP است که در آن بر اساس تخمین زمان لقاح، زمان بارداری را تخمین می‌زنند. در واقع هر 7 روز که از زمان تعیین شده بگذرد، یک هفته حساب می شود. با توجه به اینکه زمان تخمک گذاری از فردی به فرد دیگر و از سیکلی به سیکل قاعدگی دیگر متفاوت است، نمی توان از این روش با اطمینان کامل استفاده کرد.
  • تعیین سن بارداری با معاینه بالینی: روش معاینه بالینی که با روش فوندال نیز شناخته می شود، به دو هدف انجام می گیرد که اولین آن اندازه گیری ارتفاع رحم و تعیین سن تقریبی بارداری است. دومین هدف انجام آن نیز، تعیین و تشخیص رشد نرمال جنین است. در این روش می توان مشخص کرد که بر اساس اندازه گیری ارتفاع رحم، رشد جنین به صورت نرمال انجام شده است یا خیر.
  • تعیین سن بارداری با آزمایش خون: اولین آزمایش خون بارداری، شامل آزمایش سطح هورمون hCG یا گنادوتروپین جفتی انسان است که بارداری یا عدم بارداری را بطور قطعی مشخص می کند. زمان تعیین بارداری با آزمایش خون، حدودا 11 تا 14 روز پس از لقاح است. استفاده از این آزمایش برای تعیین و تشخیص دقیق سن جنین و زمان حاملگی نیز استفاده می‌شود. از آنجایی که این هورمون در روز اول بارداری افزایش پیدا می کند، سنجیدن آن راه مناسبی برای تخمین مدت زمان بارداری است.
  • تعیین سن بارداری با سونوگرافی: استفاده از محاسبه هفته بارداری با استفاده از سونوگرافی برای تخمین زمان زایمان، می‌تواند اثرات مثبتی بر فرایند بارداری داشته باشد و به جلوگیری از زایمان با تاخیر و نیاز به سزارین کمک ‌کند. علاوه بر این، سونوگرافی قادر است به تعیین سلامت جنین، میزان رشد آن، تعیین جنسیت و تعداد جنین ها کمک کند.
  • تعیین سن بارداری بصورت آنلاین: امروزه ابزارها و اپلیکیشن های مختلفی برای محاسبه هفته بارداری آنلاین ایجاد شده اند که می توان از آنها علاوه بر محاسبه هفته بارداری و تاریخ زایمان، از تعیین بهترین زمان بارداری و محاسبه هفته بارداری آنلاین نیز استفاده کرد.

نتیجه‌گیری محاسبه هفته بارداری و تاریخ زایمان

از زمان شروع تخمک گذاری زنان و باروری بانوان، حدودا 280 روز طول می کشد تا کودک به دنیا بیاید. پس در این مدت بسیار مهم است که برای حفظ سلامت مادر و جنین و با استفاده از آزمایشات مختلف، به محاسبه هفته بارداری و تاریخ زایمان پرداخت. خوشبختانه به جز روش‌های ارائه شده، برای محاسبه هفته بارداری و تاریخ زایمان از سایت‌ها و اپلیکیشن‌های رایگان نیز می‌توان استفاده کرد.

از شما همراهان عزیز، صمیمانه تشکر می‌کنیم که تا انتهای این مقاله همراه ما بودید. امیدواریم که با رعایت نکات گفته شده در این مقاله، بتوانید بهترین دوران بارداری را داشته و به سلامت، کودک خود را به دنیا بیاورید.

5/5 - (1 امتیاز)
مشاهده بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا