آموزش

پیشگیری از بارداری ناخواسته

از مهم‌ترین دغدغه‌هایی که زوج‌های مزدوج در برهه‌های مختلف زندگی با آن مواجه خواهند شد، بارداری ناخواسته است. بانوان ممکن است بخاطر عللی همچون عدم آمادگی جهت تولد فرزند و غیره، تمایلی به بارداری نداشته باشند. امروزه روش‌هایی جهت پیشگیری از بارداری ناخواسته به وجود آمده است. چنانچه افراد مایل به استفاده از این روش‌ها باشند، پیشنهاد می‌شود اطلاعات کافی در مورد این راهکارها کسب نموده و از اثربخشی و کارایی آن اطمینان حاصل کنند.

راهکارهای پیشگیری از بارداری ناخواسته

شیوه‌های گوناگونی برای پیشگیری از بارداری ناخواسته وجود دارد که هر یک از آن‌ها مزایا و معایب خود را دارند. برخی راهکارها نیز به شکل سنتی و آمیخته با خرافات هستند، به همین منظور بهتر است از شیوه‌های اصولی و علمی استفاده کنید.

دقت کنید که راهکارهای پیشگیری از بارداری ناخواسته برای هر زوج تفاوت دارد؛ بنابراین باید راهکارهای مناسب خود را با مراجعه به پزشک متخصص زنان و زایمان، کارشناس مامایی و یا آزمایش ژنتیک بارداری انتخاب کنید.

بعضی از این روش‌ها در کوتاه‌ مدت و برخی دیگر در مدت طولانی می‌توانند موجب پیشگیری از بارداری ناخواسته شوند. شیوه‌ مناسب هر فرد با توجه به عواملی مانند میزان تمایل به فرزندآوری در آینده، وضعیت جسمی، سلامتی و سن افراد، انتخاب شخصی و میزان تمایل افراد به هر روش خاص، کارایی و ایمنی تشخیص داده می‌شود.

روش های صحیح و اصلی پیشگیری از بارداری ناخواسته به شرح ذیل هستند:

  1. برنامه ریزی بر اساس چرخه فیزیولوژیکی بارداری: میتوان با عدم برقراری رابطه جنسی در دوران باروری، از بارداری ناخواسته پیشگیری نمود.
  2. کاندوم: کاندوم نه تنها به پیشگیری از بارداری ناخواسته می‌انجامد، بلکه از انسان در برابر بیماری‌های مقاربتی و جنسی مختلف نیز محافظت می‌کند. کاندوم دارای نوع مردانه و زنانه بوده و فاقد هورمون می‌باشد؛ همچنین حمل و استفاده از آن راحت است.
  3. قرص ضد بارداری خوراکی: مصرف قرص‌های ضد بارداری یکی از راهکارهای رایج برای پیشگیری از بارداری ناخواسته در بین زوج‌ها می‌باشد. این قرص‌های کوچک باید یک بار در روز توسط بانوان مصرف شوند. قرص‌های ضد بارداری دارای انواع مختلفی هستند و انتخاب نوع مناسب قرص از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.
  4. دستگاه داخل رحمی (IUD): آی یو دی یک دستگاه کوچک به شکل حرف T است که از پلاستیک و مس ساخته شده و حاوی هورمون پروژسترون می‌باشد. این دستگاه درون رحم زنان قرار گرفته و در طولانی مدت به پیشگیری از بارداری ناخواسته خواهد انجامید.
  5. ایمپلنت پیشگیری از بارداری: این نوع ایمپلنت یک میله انعطاف‌پذیر و کوچک است که در زیر پوست بازوی بانوان قرار می‌گیرد و با رهاسازی نوعی هورمون پروژسترون از آزاد شدن تخمک و ضخیم شدن موکوس دهانه رحم جلوگیری می‌کند و به این طریق از بارداری ناخواسته پیشگیری می‌شود.
  6. تزریق ضد بارداری: در این روش یک نسخه مصنوعی از هورمون پروژسترون را به صورت عضلانی به خانم‌ها تزریق می‌شود. در طول 12 هفته پس از تزریق، هورمون به آهستگی در جریان خون آزاد شده و از بارداری ممانعت می‌کند.
  7. قرص‌های ضد بارداری اضطراری: در مواردی که به هر دلیلی سایر موارد پیشگیری استفاده کارساز نبود و اسپرم وارد بدن زنان شده است، می توان از قرص‌های ضد بارداری اضطراری استفاده نمود.
  8. حلقه های ضد بارداری: یک حلقه پلاستیکی که دارای خاصیت انعطاف پذیری است، در دهانه واژن بانوان قرار داده می‌شود؛ این حلقه کوچک هورمون‌هایی را برای پیشگیری از بارداری ناخواسته، در بدن رها می‌کند.
  9. دیافراگم: این وسیله به شکل گنبدی است و از جنس سیلیکون ساخته شده است و با قرار گرفتن در داخل واژن، از ورود اسپرم به رحم جلوگیری می‌کند و عملکردی عایقی دارد.
  10. عقیم سازی: در عقیم‌سازی، از طریق جراحی توانایی تولید مثل فرد را از او می‌گیرند. این روش یک راهکار دائمی برای پیشگیری از بارداری ناخواسته محسوب می‌شود.

بهترین روش پیشگیری از بارداری ناخواسته چیست؟

بهترین روش پیشگیری از بارداری ناخواسته برای هر زوج با توجه به اولویت آنها، سن افراد، وضعیت سلامتی جنسی و جسمی آنها متفاوت است و می‌بایست توسط یک متخصص زنان و زایمان یا کارشناس مامایی تشخیص داده شود. همچنین اگر هدف شما فقط پیشگیری از بارداری در کوتاه مدت است، یا به دنبال یک روش بلند مدت هستید؛ بهترین روش انتخابی، متفاوت خواهد بود.

اما یکی از تاثیرگذارترین و بهترین راه‌های پیشگیری از بارداری ناخواسته به ویژه بعد از ورود اسپرم در بدن زنان، قرار دادن IUD توسط پزشک است.

آی یو دی یک وسیله T شکل است و دو نوع مختلف دارد. آی یو دی‌های هورمونی که به تدریج هورمون پروژسترون آزاد می‌کنند و با این کار از لقاح اسپرم و تخمک جلوگیری می‌شود؛ در حالی که ای یو دی مسی، با نامناسب کردن فضای رحم برای میزبانی از اسپرم، از بارداری پیشگیری می‌کند.

بهترین روش ها برای پیشگیری از بارداری ناخواسته چیست؟

روش اورژانسی جلوگیری از بارداری ناخواسته چیست؟

برای جلوگیری از بارداری ناخواسته اضطراری، می‌توان از سه روش زیر یاری گرفت:

مصرف قرص‌ های اورژانسی (ECPS)

در این روش باید طی 5 روز پس از رابطه، یا 120 ساعت پس از آن، از قرص های لوونورژس و اولیپریستال استات در دوزهای مناسب استفاده نمود.

مصرف قرص‌ های ضد بارداری ترکیبی (Yuzpe)

در این روش از قرص‌های ضد بارداری ترکیبی به صورت مصرف دو دوز، استفاده می‌شود. این داروها شامل اتینیل استرادیول و لوونورژسترول هستند.

استفاده از دستگاه آی یو دی

یکی دیگر از راه‌های جلوگیری از بارداری به صورت اورژانسی که بسیار کارآمد هستند؛ استفاده از آی یو دی است. از این روش باید طی پنج روز ابتدایی پس از رابطه جنسی محافظت نشده، استفاده شود. استفاده از IUD نه تنها یک روش اورژانسی و سریع برای پیشگیری از بارداری ناخواسته محسوب می‌شود، بلکه به عنوان یک روش موثر بلند مدت نیز قابل اعتماد می‌باشد. آی یو دی با تغییر در ساختار شیمیایی اسپرم و تخمک، منجر به از بین رفتن قابلیت باروری آنها می‌شود.

جلوگیری از بارداری ناخواسته با استفاده قرص ال دی

قرص ال دی از جمله قرص‌های ضد بارداری از نوع هورمونی است که نسبت به قرص‌های قدیمی‌تر میزان کمتری هورمون ترشح می‌کند. به همین دلیل این قرص برای افراد حساس عوارض کمتری به دنبال داشته و در صورت استفاده مکرر و طولانی مدت، مناسب‌تر است.

به طور کلی قرص‌های هورمونی ضد بارداری به دو دسته جای دسته‌بندی می‌شوند. یک دسته قرص‌های حاوی استروژن و پروژسترون بوده و دسته دیگر قرص‌های دارای هورمون پروژسترون است. این قرص‌ها موجب به تعویق افتادن بارداری در زنان می‌شوند.

جلوگیری از بارداری ناخواسته با استفاده از قرص های ال دی

جلوگیری از بارداری ناخواسته بدون قرص

ممکن است به دلایل مختلف مانند عوارض دارویی و حساسیت، بسیاری از زنان مایل به مصرف قرص نباشند؛ در چنین مواردی باید از سایر راهکارهای پیشگیری از بارداری ناخواسته استفاده نمود. از شیوه‌های پیشگیری از بارداری که نیازی به مصرف قرص نداشته باشند؛ می‌توان به استفاده از انواع کاندوم مردانه و زنانه، استفاده از آی یو دی، استفاده از ایمپلنت ضد بارداری، دیافراگم و حلقه‌های واژینال و همچنین تزریق‌های ضد بارداری اشاره نمود. استفاده از کاندوم علاوه بر پیشگیری از بارداری ناخواسته، افراد را در برابر بیماری های جنسی گوناگون حفظ می‌کند.

سوالات متداول پیشگیری از بارداری ناخواسته

راهکارهای اضطراری ضد بارداری را نام ببرید؟

راهکارهای اضطراری ضد بارداری، شامل روش‌های دارویی و غیر دارویی خواهد بود. استفاده از قرص‌های ضدبارداری و قرص‌های ترکیبی و همچنین استفاده از IUD از جمله شیوه‌های اورژانسی و سریع برای پیشگیری از بارداری ناخواسته هستند.

بهترین راه پیشگیری از بارداری ناخواسته چیست؟

با توجه به اینکه شرایط بدنی افراد و حساسیت آن‌ها با یکدیگر متفاوت است؛ نمی‌توان یک روش را برای همه افراد پیشنهاد کرد. در واقع این کار باید توسط پزشک و پس از در نظر گرفتن تمام شرایط، انجام شود. از جمله روش های پرطرفدار و موثر ضد بارداری می توان به کاندوم و جای گذاری آی یو دی در رحم زنان اشاره کرد.

آیا احتمال خطا در راهکارهای پیشگیری از بارداری ناخواسته وجود دارد؟

بله، با وجود استفاده از انواع روش های ضد بارداری، بازهم امکان خطا وجود دارد و ممکن است بارداری رخ دهد.

جمع بندی پیشگیری از بارداری ناخواسته

یکی از دغدغه‌هایی که بسیاری از افراد با آن مواجه هستند؛ جلوگیری از بارداری ناخواسته است. خوشبختانه راهکارهای متعددی برای پیشگیری وجود دارد که در این مقاله از جابیک به آنها اشاره شد. به خاطر داشته باشید بهترین و موثرترین روش آن روشی است که توسط پزشک زنان و زایمان و با توجه به بررسی معیارهای مختلف به شما تشخیص داده می‌شود. روش‌های ضد بارداری شامل روش‌های دارویی و غیر دارویی هستند و هر کدام مزایا و معایب خاص به خود را دارند.برخی راهکارها کوتاه مدت بوده و برخی دیگر می‌توانند در طولانی مدت از بارداری جلوگیری نمایند.

منبع: https://www.karyogenlab.com/پیشگیری-از-بارداری-ناخواسته/

5/5 - (3 امتیاز)
مشاهده بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا